Франсис Тиафо сътвори най-голямата изненада на тазгодишното Открито първенство на

...
 Франсис Тиафо сътвори най-голямата изненада на тазгодишното Открито първенство на
Коментари Харесай

След победата над Надал: Неотразим Тиафо премина и през Рубльов за място в 1/2-финалите!

 

Франсис Тиафо сътвори най-голямата изненада на тазгодишното Открито състезание на Съединени американски щати, откакто в профил Рафаел Надал още на осминафиналите, спирайки го по пътя му към 23-ти трофей от Големия шлем. Днес той потвърди, че тази победа надалеч не е била плод на случайността, и откакто изнесе следващото си феноменално показване в Ню Йорк, откри място измежду най-хубавите четири в конкуренцията след триумф в поредни елементи над международния №11 Андрей Рубльов.

Както се очакваше, конфликтът бе доста оспорван, само че в последна сметка по-стабилен в решителните мигове се оказа представителят на домакините, който надви след 7:6(3) 7:6(0) 6:4. В борба за класиране на дебютен край от Шлема международният №26 ще се изправи против спечелилия от дербито сред двама от най-изявените млади гении в лицето на Карлос Алкарас и Яник Синер.

Още от началото мачът бе на извънредно високо равнище, като всеки от състезателите не пропускаше опция да форсира темпото на игра и динамичните замени от главната линия изобилстваха. Същевременно обаче американецът постоянно търсеше пътя напред към мрежата, откъдето бе непогрешим и бързо приключваше разиграванията в своя изгода. В хода на сета двамата не позволиха пробиви, заради което развръзката на частта пристигна в тайбрек. В него руснакът постоянно бе заставен да играе на втори сервис, който биваше мигновено нападнат от Тиафо, и точките в актива на локалния представител се трупаха една след друга, като не след дълго той получи преимущество в общия резултат.

Във втората част продължихме да следим първокачествен тенис от страна на двамата сложени, а началният удар бе тяхното най-голямо оръжие. Благодарение на него те си печелеха предимство в разиграването и оттова насетне не представляваше компликация за тях да завършат с уинър. Посрещащите рядко успяваха да завоюват даже точка на непознато подаване и изцяло разумно и тази част бе решена след тайбрек. Там Тиафо още веднъж разпростра цялостния си капацитет и демонстрирайки съвършена игра във всеки един аспект, остави противника си без безусловно никакви шансове за триумф, а след следващия великолепен печеливш удар от бекхенд по диагонала дублира задатъка си в обособените сетове.

Подемът в играта на локалния любим се придвижи и в третата част, където той продължи да не демонстрира никакви сантименти към неубедителното второ подаване на съперника и да го нападна при всеки един случай. Така той доближи до два брейкбола при започване на сета, които бяха отразени от руснака, но в седмия гейм Рубльов не съумя да откри отговор на безупречно построените офанзиви на съперника, заради което се стигна и до инкасирането на брейк. В ответното си подаване 26-ият в света разреши нервното напрежение да го завладее и позволи няколко непредизвикани неточности, довели до рискове от връщане на пробива, но за следващ път младокът показва темперамент и съумя да затвърди преднината си за 5:3. Оттам насетне той не срещна никакви усложнения и след извоюван на нула сервис гейм павира пътя си към дебютен полуфинал в Големия шлем.

 

 

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР